PROMIS gjør Australia smidig

I sommer fikk vi en faglig morsom forespørsel - en tidligere kollega, Gro Bjerknes, utdanner prosjektledere på ett universitet i Australia, men der er de langt etter oss når det gjelder smidig. Sammen med Karlheinz Kautz, har hun derfor brukt deler av (vinter)ferien på å intervjue en rekke PROMISere, og noen av våre kunder, om hva som skal til for å få smidig til å fungere og hvilke fordeler det gir.

Skatteetaten er langt fremme når det gjelder smidig prosjektgjennomføring, og intervjuet med prosjektleder Ingvild Hardeng og produkteier Kristin Vestmo i SOFUS-prosjektet (ny løsning for forskudd, skattekort, skatteberegning og skatteoppgjør) ble et lite fyrverkeri - "disse damene vet hva de gjør" var Gros kommentar. Siri Sundby og Anne-Kathrine Pihlfeldt fylte på med erfaring fra ledelse av andre smidige prosjekter i Skatteetaten.

IT-direktør i Toll Jan Erik Ressem og Ingrid Wiig snakket om eierstyring og smidig – hvordan lykkes med dette. Gro og Karl fikk også observere en Standup for ekspressfortolling, et prosjekt som snart skal i pilot med en helautomatisert fortollingsprosedyre.

Siv Herberg snakket om smidig i praksis, trender og PL-rollen mens Stein Grimstad i Scienta og Gunnar Olving viste hvordan de har brukt nyttestyring aktivt i prosjekt.

Videre er selvfølgelig kontrakter og leverandørmodeller et viktig element for å lykkes med smidig, og det var flott å kunne snakke med en nestor på området, Odd-Gunnar Alterhaug, som har vært sentral i utarbeidelsen og bruken av målpriskontrakter og smidige kontrakter. Gro Bjerknes har en doktorgrad fra Informatikk Blindern og har undervist innenfor systemutviklingsmetode der og på en rekke universitet i utlandet, og har også en lang karriere som prosjektleder for IT- og endringsprosjekter i Norge og Danmark, før hun nå jobber på Monash University i Melbourne, Australia.

Karlheinz Kautz er professor i digital virksomhet ved RMIT University i Melbourne. Han har også en doktorgrad fra Informatikk Blindern og har undervist på en rekke forskjellige universitet.

De sier begge at de har lært masse om hvordan vi har fått til smidig i Norge, og at de gleder seg til det påfyll det kan gi til studentene. Vi gleder oss til å få rapporten :-) Kanskje blir det en vitenskapelig artikkel også.

 

 

Billedtekst: Gro og Karl kom rett fra en konferanse i Lund (27th International Conference on Information Systems Development) – her viser de stolt frem diplom for beste artikkel (A process model of co-creation as an approach to Information Systems Development) på konferansen. De har tatt en modell som ser på prosessen når systemer utvikles av “mengden” (The crowd), for eksempel open source utvikling, og anvendt den på utvikling av et spill om klimaendringer som er laget for ungdom, hvor ungdommene ga tilbakemeldinger underveis, det hele i regi av UNICEF.